Paradox

De deftige Torarica Banquet Hall was volgelopen met heel veel heren en twee handen  vol dames, om te horen waar selfmade
ondernemer Harry Boedjawan zijn succes aan te danken had. Maar al deed de onlangs zeventig geworden held nog zo zijn best om te shinen (Surinaams voor stralen), was wat hij zei alles behalve opbeurend. En omdat hij als een man van daden niet geneigd of  in staat was er veel doekjes om te winden, regende het  woorden als hagelstenen waar niemand van  terug had.

De sluiting van Suralco (bauxietonderneming) had best voorkomen kunnen worden. Sinds 1975 zijn 150 bedrijven kapot gegaan. Er is geen beleid in dit land. Zij die het productie-evangelie preken, voeren alles in uit het buitenland. Zelfs vakbondsleiders hebben  tegenwoordig geen principes meer, als het om geld gaat.
Dat alles stond in schril contrast met Harry’s eigen loopbaan: van verkoper van tassen op de Centrale Markt  tot CEO van Cobo Holding NV. Suralco heeft hem gevormd tot constructiewerker en sinds hij zijn eigen bedrijven heeft, is dat ook zijn belangrijkste zakelijke   partner gebleven.  Dus geen kwaad woord over Alcoa, de multinational die een eeuw lang in Suriname werkzaam is geweest.
Natuurlijk wilde iedereen opheldering over die paradox: groeien en bloeien in een bar slecht ondernemersklimaat. Cedric Burgos van het architectenbureau SRENNIW zette de zaak op scherp: “Als jonge ondernemer weiger ik te geloven dat je daar niets tegen kunt doen.” Maar de man achter Cobo bleef herhalen dat het een kwestie was van  goed je best doen, spaarzaam zijn en doorzetten. He geheim van de smid bleef verborgen achter een  brede grijns.

Als je op zijn site gaat kijken, blijkt het meest informatieve onderdeel ‘featured products’ (acht foto’s), van pharmaceutical intermediates en water treatment equipment  tot safety boots en  travel  bags. Het is algemeen bekend dat Cobo ook pvc-buizen maakt en dat de Surinaamse overheid liever buizen bestelt in het buitenland, maar over dat soort zaken zwijgt de site in alle talen. Helaas is dat in Suriname geen uitzondering.