Theo Ruyter in ‘De Ochtend’ van NPO Radio 1

Bekijk hier de uitzending van ‘De Ochtend’ over Theo Ruyter! 

“Journalist en schrijver Theo Ruyter (72) woont nog maar drie jaar in Suriname, maar neemt geen blad voor de mond. Hij durft kritiek te leveren op Bouterse, schrijft kritische verhalen in de Surinaamse krant en op zijn blog De Luchtvluchteling. Zijn Surinaamse collega’s bij de krant geven hem gelijk, maar als bakra (scheldwoord voor Nederlander) moet je je een beetje gedeisd houden.

Zonnetje gezocht
Jaren was Theo Afrika-correspondent voor Nederlandse media. Hij schreef boeken en veel artikelen, maar wilde op zijn oude dag niet gelijk terug naar Nederland. Hij zocht naar een plaats met zon, waar ze Nederlands praten, en hij nog iets kon betekenen. Dus werd het Suriname.

‘Oude witte man in korte broek’
Hoewel Theo vriendelijk en aardig oogt, durft hij toch ook te zeggen waar het mis gaat in het land. De journalist deed mee aan demonstraties tegen de regering Bouterse en werd prompt door Bouterse uitgemaakt voor ‘oude witte man in korte broek’.

Bedreigd voelt de oud-Afrika correspondent zich niet. Hij vindt ook medestanders in Suriname, blijkt op een literaire avond waar hij zijn eerste boek in Suriname ‘Gerrit’ ten doop houdt. Hoofdredacteur George Findlay van De West plaatst zijn artikelen graag. Hoewel het geen vetpot is, Theo is natuurlijk al pensioen gerechtigd, maar is altijd freelancer geweest, beleeft de journalist in Suriname een tweede leven.”