Yuri

Als ik me niet toevallig op het juiste moment op Bonaire bevonden had, zou ik vermoedelijk tot mijn winterverlof hebben moeten  wachten om erachter te komen dat er tijdens de Spelen van Rio iets met Yuri aan de hand was geweest. Want er is bij ons wel een televisiezender die aandacht besteedt aan de Spelen (SCCN), maar het is elke dag weer een verrassing wat voor sporten en onderdelen je daar te zien krijgt.
Ik heb sterk de indruk dat de liefde voor de sport bij SCCN ver te zoeken is en dat ze de Spelen primair als reclamefuik beschouwen. Vlak voor mijn vertrek naar de Dutch Caribbean werd een spannende beachvolleybalwedstrijd van een Nederlands duo plotseling afgebroken, omdat er zo  nodig reclame moest worden gemaakt voor een fastfoodtent hier in de stad (of iets soortgelijks). Daarna heb ik de heren niet meer gezien.
Zelfs de vijf Surinaamse deelnemers (zwemmen, atletiek en badminton) zijn in de programmering volkomen zoek geraakt, want de Engelstalige presentatoren – waarschijnlijk was het een koopje op de mondiale mediamarkt – hebben wel wat anders aan hun hoofd.

Nu heb ik heerlijk zes dagen lang NPO 1 tot mijn beschikking gehad, kanaal 82  op het flatscreen in mijn eenvoudig B&B-verblijf. Geen snik of scheet van een ‘Hollandse’ deelnemer – telkens uiteraard  gedoodverfde medaillewinnaar – is me ontgaan. Wat een feest! Hoewel, toen ‘de krachtpatser uit Eerbeek’ eenmaal goud gewonnen had, heb ik niet meer elke ‘nachtuitzending’ uitgezeten. Sorry.
Per slot van rekening moest ik ook nog vakantie houden. Ergens in juni was ik al die wolkbreuken en overstromingen zo zat dat ik spontaan een reisje naar de droogste gemeente van het koninkrijk heb geboekt.
Een schot in de roos. Niet alleen heb ik bijna een héle week geen druppel zien vallen, verschoond blijven van de razende Surinaamse  brommers die je in alle vroegte uit je slaap halen en de pokufreaks die je ’s avonds met hun kankerbakken de stuipen op het lijf jagen, was ook een waar genoegen.

En o ja, zelfs de gids op de kajaktocht door het mangrovewoud kon niet uitleggen waarom er op het eiland nauwelijks insecten te vinden zijn. Wie het wel weet mag het zeggen.