Zout- en suikervrij

Nu het Nationaal Stamppotten Festival van de firma Misiekaba ter gelegenheid van de jaardag van De Revolutie in het water is gevallen en de precaire situatie voor onbepaalde tijd verlengd, kan een praktisch en toch feestelijk recept natuurlijk geen kwaad.  

Dat dit de allerlekkerste is in zijn soort, hoor je mij niet zeggen. Want dan geven smaak en gewoonte de doorslag en daar kun je beter niet over twisten. Maar dat het de meest gezonde is: daar steek ik zelfs mijn rechterhand voor in het vuur.

Kijk maar naar de benodigde ingrediënten, als je twee volwassen en door de wol geverfde eters in gedachten hebt:

1 middelgrote ui

2 eetlepels olie

250 gram steakgehakt

ruim 800 gram aardappelen

tenm. 600 gram rode bieten

vers geraspte nootmuskaat

ong. 2 dl volle melk.

Inderdaad, een gerecht zonder grammetje zout of suiker. De bieten zijn van zichzelf zoet genoeg en de nootmuskaat bedwelmt je al bij het raspen, dus leg dat zout maar héél ver weg.

Extra voordelen van dit pakket zijn: basale kookervaring volstaat, weinig hulpmiddelen nodig,  afgezien van de kooktijd voor de (rauwe) bieten in een uurtje klaar en zelfs de kosten van het vlees (15 srd) blijven binnen de perken. En op de keper beschouwd is het een éénpits- en éénpansgerecht tegelijk. Met alle voordelen van dien.

Eén tip vooraf: als je nog geen stamper, rasp en dunschiller in huis hebt, moet je overzeese familie die eerst maar even opsturen.

Wat gaan we doen?

1) Snijd bij elke biet het kroontje en het kontje (met eventueel aanhangsel) recht af, maar laat de rest van de schil zitten. Kook de bieten in ongeveer drie kwartier gaar.

2) Gooi het kookwater weg, laat de bieten afkoelen, snijd ze in dikke halve schijven of blokjes en laat ze, toegedekt, staan tot de rest van het eten klaar is.

3) Verhit de olie in een koekenpan, snijd de ui in dunne plakjes en fruit die, op een hoge temperatuur, enkele minuten tot ze tenminste glazig zijn.

4) Voeg het gehakt toe aan de gefruite ui en maak het, al roerend, rul (de rode  kleur is dan verdwenen); laat tenminste vijf minuten doorbakken.

5) Kook de aardappelen gaar in een grote hoge pan, min of meer tegelijk met het gehakt (afhankelijk van je fornuis of kookplaat) of nadat je de koekenpan van het vuur hebt gehaald.

6) Leg de rasp plat op een bakje en rasp een deel van de noot (zonder schil!) tot je ruim een theelepel strooisel hebt.

7) Giet de aardappelen af en laat het restje water verdampen, voordat je het kooktoestel uitschakelt en de pan op een stevige ondergrond zet, waar hij niet te veel kan bewegen.

8) Begin de aardappelen te stampen en voeg in enkele scheuten de melk toe, tot je een stevige puree hebt. Werk de nootmuskaat erdoorheen, leg de bietjes erbij en stamp dan opnieuw, met harde hand want bietjes zijn minder gewillig dan aardappelen.

9) Door ook de inhoud van de koekenpan toe te voegen maak je de zaak af. En niet te gauw stoppen met roeren en stampen, want het moet één roodachtig geheel zijn geworden, voordat je het met goed fatsoen kunt opdienen.

 

En dan maar hopen dat in de winkel niet die ene klant de laatste bietjes voor je neus weg kaapt, om ergens anders zo’n slappe huzarensalade aan háár gasten voor te zetten.